ZELNÝ SALÁT S PAPRIKOU A MRKVÍ
1,5 kg bílé zelí
1 kg mrkve
1 kg červená paprika
1/2 kg cibule
15 dkg cukru
7 dkg soli
150 ml oleje
90 ml octa
Nakrájejte zelí na jemné nudličky. Mrkev nastrouhejte. Cibuli a papriky nakrájejte na tenké proužky.
Veškerou zeleninu vložte do mísy a rukama promíchejte. Můžete ji během míchání trochu pomačkat, aby pustila šťávu. Přidejte do směsi cukr a sůl. Přilijte slunečnicový olej a dobře promíchejte. Přemístěte směs do kastrolu a vložte na kamna. Přiveďte zeleninu k varu a nechte vařit asi 4 minuty, přičemž vytrvale míchejte. Pak vypněte oheň a přilijte ocet.
Horkou zeleninu naplňte do zavařovacích sklenic, lehce upěchujte, aby se jí vešlo co nejvíce, zalijte šťávou a uzavřete víčka, která pečlivě utáhněte. Otočte sklenice se salátem dnem vzhůru a nechte je zvolna vychladnout.
Taky jsem si takový letos udělala, v zimě se bude hodit. Mám i další saláty s různými kombinacemi, zkouším i nové. Když je potřeba, poslední roky zavařuji v Mikrovlnné troubě.
OdpovědětVymazatVypadá to moc lákavě.
OdpovědětVymazatPřeji krásný den ☺
Hm,tak to vypadá dobře. Nyní mne i při pohledu na fotky napadla kvašená zelenina. Už se na ni chystám delší dobu, ale zatím jsem ve sklenicích dělala jen kvašené okurky a zelí, ale je to super, nemusí se pak o to člověk starat a vydrží do další sezóny. Recepty mám na Střípkách ze života. Tvůj recept vyzkouším asi příští rok, letos jsem na dlouhou dobu imobilní. Přeji hezký den.
OdpovědětVymazatSalát je lákavý, zřejmě se zlákat nechám ☺
OdpovědětVymazatJá mám tento salát ráda i tak jak se namíchá. Docela často ho dělám den předem a do druhého dne nechávám rozležet. Pak je mňam. Přeji Příjemné dny a přidala jsem si Tě do přátel .. oba blogy. Doufám,že to nevadí, ani to, že tykám.
OdpovědětVymazatJaruško,děkuji za krásné komentáře a tykání mně nevadí.Krásný večer Ti přeji .Maruška
Vymazat